Kőrös-Blank Kft. | Nálunk a Biztosító társaságok versenyeznek Önért! Ügyfélszolgálat: +36 78 514-083
Belépés

Blog

CASCO - 7 ok, amiért autója hálás lesz Önnek
CASCO - 7 ok, amiért autója hálás lesz Önnek

Habár KGFB biztosítást mindenkinek kötnie kell, viszont sokan nem tudják, hogy kötelező biztosításuk csak a másik fél kárát téríti károkozáskor, így a legártalmatlanabb szituáció is milliókba kerülhet CASCO nélkül. Megmutatjuk a 7 leggyakoribb esetet, amikor CASCO biztosítása fog csak helyt állni.

1) Törés
Bármilyen jó sofőr valaki, sajnos előfordulhat, hogy elnéz egy elsőbbségadás táblát, vagy 30-as övezetben nem veszi figyelembe a jobbkéz szabályt, és még sorolhatnánk. Ilyenkor mi leszünk a hibásak egy baleset esetén. A kötelező biztosításunk ki fogja fizetni a másik fél kárát, a mi autónk javítása viszont CASCO nélkül teljes mértékben ránk hárul. A mai modern autóban egy letört visszapillantó tükör is százezres tétel,  kisebb koccanás esetén a karosszéria, elektronika, lámpák, kitört üveg javítása fél-1 millió forintos kárt jelent, egy komolyabb baleset pedig könnyen totálkárossá tehet egy autót, ami így gyakorlatilag majdnem teljes értékét elveszíti

2) Elemi kár
Itt csak 2 példát említünk a közelmúltból, ahol a CASCO nélküli autósok pórul jártak. Az egyik a nyári jégesők időszaka. Ha egy szabadban álló autót elkap a jég, sokszázezres kárt okozhat a karosszériában, üvegezésében. A másik pedig belvíz/áradások okozta károk. Szintén idén nyáron - Budapesten - egy nagyobb felhőszakadás után több tucat autó rekedt 1 méteres víz alatt

3) Lopás
Többször is előfordult már, hogy KGFB terhére szeretett volna kártérítést kapni lopás kárt szenvedett ügyfelünk, de ez nem lehetséges.

4) Vétlen, de nincs meg a károkozó
CASCO kötéskor erre a legtöbben nem is gondolnak, pedig nagyon hasznos funkciója a CASCO-nak. Például parkolóban álló autónkhoz visszatérve azt látjuk, hogy valaki nekünk jött. Ha megtaláljuk a károkozót, és tudjuk bizonyítani (pl. tanúkkal, kamerafelvétellel) az esetet, akkor az ő KGFB-je terhére térülni fog a kárunk. Viszont gyakran a károkozók elhajtanak, nem hagynak cetlit, és tanúkat sem találunk. Ilyenkor mivel nincs meg a felelős, nincs kinek a KGFB-jére bejelenteni a kárt, a saját KGFB-nk pedig nem térít ilyen esetben sem.

5) Feltörés
Szintén gyakori eset, ilyenkor nem csak betört üveg kára keletkezik, hanem valószínűleg el is emelnek valamit az autóból. Megfelelő CASCO kötése esetén a betört üveg önrészmentesen térülhet, sőt az eltulajdonított eszközökre is járhat kártérítés.

6) Rendőri intézkedés
Egy kár esetén, hiába gondoljuk, hogy a másik fél volt a szabálytalan, ha ezt nem ismeri el, akkor rendőrt kell hívni (személyi sérülés esetén minden esetben szükséges a rendőr kihívása). A rendőr pedig a 2 fél és az esetleges tanúk elmondása alapján fogja meghatározni, hogy ki volt a vétkes fél. Ezt gyakran nem lehet egyértelműen megállapítani, így rendszeresen kapunk olyan jegyzőkönyveket, hogy pl. a rendőr 40-60% felelősséget állapít meg a 2 fél esetén. Ha minket pl. 40%-ban talál felelősnek, akkor a másik fél KGFB-je csak a kárunk 60%-át fogja téríteni. Sőt, a biztosító rendelhet ki saját kárszakértőt, aki megállapíthat eltérő felelősségi arányokat, melyeket vagy elfogadunk, vagy akár peres eljárásig is fajulhat egy kárügy. 

7) Ár
Az egyik legfőbb okunk a kötés mellett: Mivel a biztosítók közötti verseny kiélezett, általában egy járműre a KGFB díjának környékén tudunk CASCO biztosítást ajánlani. További nagy előnye a CASCO-nak, hogy a legtöbb biztosító kedvezményt ad a KGFB díjából, ha kötünk mellé CASCO-t is, így még kedvezőbb KGFB díjra számíthat az, aki CASCO-t is köt.

Felkeltettük érdeklődését? További információért, személyre szabott ajánlatért keressen minket bizalommal. Önhöz legközelebbi kollégánkat irodakeresőnk segítségével is megtalálhatja.