Kőrös-Blank Kft. | Nálunk a Biztosító társaságok versenyeznek Önért! Ügyfélszolgálat: +36 78 514-083
Belépés

Blog

KGFB baleseti adó megszűnése
KGFB baleseti adó megszűnése

Fontos változás jön 2019.01.01-től a kötelező biztosítások piacán. Jövő évtől ugyanis eltörlik a 30%-os baleseti adót, melyet eddig az ügyfeleknek kellett megfizetniük a nettó biztosítási díjon felül.

Ezek alapján jogosan gondolhatja bárki, hogy ez jó hír, mert így spórol 30%-ot a díján jövőre. Sajnos azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A baleseti adó eltörlése valóban megtörténik, de a helyét azonnal át fogja venni egy úgynevezett biztosítási adó, melyet már a biztosítóknak kell megfizetniük. Ennek mértéke 23% lesz, viszont a bruttó díjra vetítve.


Tehát akkor csak 7%-al lesz kedvezőbb a biztosítási díjam?
Sajnos még ez sem pontos. Nézzünk egy konkrét példát:

Ha valakinek jelenleg 40.000 forint volt a biztosítási díja, akkor eddig erre rakódott +30% baleseti adó, vagyis az általa fizetendő díj 52.000 forint volt.

Az új szabályok értelmében, ha a biztosító továbbra is szeretne 40.000 forint biztosítási díjat megtartani, akkor neki 51.950 forint bruttó díjat kell megállapítania (ebből adó 23%, vagyis: 11.950 forint, és így marad nála továbbra is 40.000 forint). Így lehetséges az, hogy a korábbi 30%-os (nettó díjra vetítve) baleseti adó gyakorlatilag pontosan megegyezik az új 23%-os biztosítási adóval (mivel azt a bruttó díjra vetítve kell befizetnie a biztosítóknak).
 



Tehát akkor ugyanaz marad a díjam, mint tavaly?
Sajnos még ez sem pontos. 2 további tényezővel mindenképpen érdemes számolni.

  • Az első, hogy a jelentős munkaerőhiány miatt folyamatosan emelkedik a szervizek javítási óradíja, szakértői óradíjak, stb.
  • A második pedig, hogy a biztosítók gyakran felülvizsgálják a meglévő portfóliójukat, és ha egy szegmensben veszteségesek voltak az előző évben (években), akkor az ott levő ügyfeleknek jelentős, akár 30-50%-os díjemelést fognak alkalmazni évfordulótól akkor is, ha az adott ügyfél pont nem is okozott kárt, és így még a bónusza is emelkedett (Ha pedig valaki kárt okoz, a bónusz fokozata csökkenése mellett károkozói pótdíj is súlytani fogja, így gyakran 2-300 %-os díjemeléssel is szembesülhet az üzembentartó.).


Akkor nem is lehet ez ellen tenni, csak minden évben egyre többet fizetni?
Szerencsére azért ügyfél oldalon is vannak lehetőségek.

  • A legfontosabb, hogy minden évforduló előtt 30-60 nappal érdemes megnézni, hogy a többi biztosító társaság milyen díjat ajánlana évfordulótól. Mivel több, mint 10 biztosító verseng a kötelező biztosítás piacán, könnyen előfordulhat, hogy a mostani biztosító által javasolt díjemeléshez képest valahol lényegesen olcsóbban szerződhetne újra az ügyfél.
  • A másik fontos dolog, hogy szinte minden évben vezetnek be új kedvezményeket a biztosítók, melyeket igénybe véve akár jelentősen is kedvezőbbé válhat a következő éves díjunk.


Összefoglalva tehát: A baleseti adó megszűnése sajnos önmagában nem fog díjcsökkenést okozni, sőt díjemelkedésre számíthat a legtöbb ügyfél, ez ellen csak a biztosítók versenyeztetésével tehetünk.

Érdemes felkeresni valamelyik kollégánkat, aki tapasztalatával és fejlett összehasonlító rendszerünk segítségével - az igénybe vehető kedvezményeket is beleértve -, árgaranciával fogja tudni elvégezni az évfordulós versenyeztetést és - kedvezőbb díj találása esetén - a váltást is mindössze 5-10 perc alatt.



Találja meg az Önhöz legközelebbi Kollégánkat!