Kőrös-Blank Kft. | Nálunk a Biztosító társaságok versenyeznek Önért! Ügyfélszolgálat: +36 78 514-083
Belépés

Blog

Minden hasznos információ egy helyen a fedezetlenségi díjról
Minden hasznos információ egy helyen a fedezetlenségi díjról

A jelenlegi szabályozás alapján, minden egyes forgalomban levő járműnek élő KGFB szerződéssel kell rendelkeznie. Ez az autós érdekét hivatott védeni, hiszen egy okozott közúti baleset során, ha maradandó egészségkárosodást szenved a vétlen fél, akkor a vétkesnek akár élete végéig kell számára járadékot fizetnie, de elég csak arra gondolni, hogy ha valaki egy baleset során totál károsra tör egy felső kategóriás autót, ilyenkor keletkezik egy akár több, mint 20 millió forintos fizetési kötelezettsége. Ezekben az esetekben fog a KGFB szerződése helytállni helyette, és megtéríteni az okozott kárt.

Ez mindkét fél érdeke, hiszen így sem a károsult sem pedig a károkozó nem fog egy szerencsétlen baleset miatt anyagi csődbe kerülni.

Mennyi is a fedezetlenségi díj pontosan?
Ha egy autón nincsen élő KGFB szerződés, akkor minden egyes napra fedezetlenségi díj keletkezik, melynek mértéke évente változik (emelkedik). A 2017-es díjak elérhetőek itt. Ezek a díjak még nem tartalmazzák a 30% baleseti adót, amit szintén be kell fizetni. A díj járműkategóriánként és kW sávonként van meghatározva, nézzünk egy példát:

Egy 80 kW-os személygépjármű napi fedezetlenségi díja 500*1,3= 650 forint

Mikor szokott leggyakrabban fedezetlenségi időszak kialakulni?
2 esetben tapasztaljuk rendszeresen, hogy ügyfeleinknek fizetési kötelezettsége keletkezik:

  • amikor díjnemfizetés miatt törlődik a szerződés
  • amikor autó vásárlásakor azt hiszik, hogy a biztosítás megkötésére is van 14 nap, mint az okmányirodai ügyintézésére

Hogyan kerülhető el?
Csak egyféleképpen lehet elkerülni: folyamatosan élő KGFB szerződéssel kell rendelkezni, vagyis soha ne hagyjuk, hogy díj nemfizetéssel törlődjön a szerződésünk, illetve, ha járművet vásárolunk, biztosítást még aznap kötnünk kell rá.

Fedezetlenségi díjat követelnek rajtam, de nem akarom befizetni, mi fog történni?
A díj nem befizetése a lehető legrosszabb döntés. Mivel a biztosítónak kötelessége beszedni, majd továbbítani az állam felé a díjat, így ha nem fizetjük be, nem csak adó hátralékunk keletkezik, de még tovább is fog nőni a fizetendő díj, ráadásul érvényes biztosításunk sem lesz, ami egy esetleges kár esetén komoly gonddá válhat. Ha mégsem fizetünk, előbb utóbb bírósági úton követelhetik rajtunk az elmaradt díjakat - az elévülési ideje egyébként 5 év a fenti tételeknek - . Továbbá bónusz igazolást sem fog számunkra a biztosító kiállítani.

Amit még tenni lehet: ha tartósan nem tervezzük használni a járművünket, vonassuk ki ideiglenesen a forgalomból, akkor nem kell rá biztosítási díjat fizetnünk a kivont időszakra. Persze a már meglévő fedezetlenségi díjat ettől még rendeznünk kell.