Kőrös-Blank Kft. | Nálunk a Biztosító társaságok versenyeznek Önért! Ügyfélszolgálat: +36 78 514-083
Belépés

Blog

Hogyan működnek a temetési biztosítások?
Hogyan működnek a temetési biztosítások?

Mostanában egyre gyakrabban kapunk megkereséseket - főképp idősebb - ügyfelektől, hogy létezik-e olyan biztosítás, mely arra nyújt fedezet, hogy egy esetleges temetés költségeit ne a hátra maradottaknak kelljen állniuk, hanem részben, vagy akár egészében ezt átvállalja a biztosító tőlük. Ennek apropóján egy 2 részes blog bejegyzésben járjuk körbe a témát. Ebben az első posztban arról lesz szó, hogy hogyan működnek ezek a termékek, mi az, amit elvárhatunk tőlük, és mi az, amit nem. A második posztban pedig megnézzük, hogy konkrétan mely biztosítók, és milyen feltételekkel nyújtanak ilyen szolgáltatást, kiegészítve pár mintaszámítással.


Mi az a kegyeleti biztosítás?
Olyan speciális kockázati életbiztosítás, mely idősebb korban is megköthető - akár 80 éves korig - , és melyben az ügyfél gyakorlatilag a temetésére tesz félre pénzt. Szó szerint gyakran nem nevezhetőek temetési biztosításnak, mert a törvény szerint a temetési költségek számla ellenében történő kifizetése számít annak, de a számlák bemutatását általában nem várja el a biztosító, fix összeget térít a temetés valós költségeitől függetlenül.

Tehát akkor nincs is kamat?
Általánosságban nézve de, igen! Az évek előrehaladtával a kezdetben meghatározott összeg nem csak indexálódik, hanem egy átlagos (2-3%-os) technikai kamatot is hozzáírnak, illetve van olyan termék, ahol, ha e felett ér el a biztosító hozamot, akkor annak egy részét is jóváírják, illetve a futamidő alatt egyéb bónuszokkal is növelik a pénzt. Ez azért is hasznos, mert 10-15 vagy akár 20 év múlva jóval többe fog kerülni egy temetés, mint manapság, így viszont jóval több pénz is fog rendelkezésre állni, mely ellensúlyozza a sok év inflációjának hatását.

Lejárat?
Nincs, vagyis, ha végig fizeti az ügyfél a biztosítást, akkor mindenképp járni fog halál esetén a biztosítási összeg (pár általános kizárástól eltekintve), pont ez a lényeg, hogy a biztosító nem fogja felmondani évfordulóra a biztosítást, ha már kezd valaki túl kockázatossá (túl időssé) válni, hiszen eleve azzal számol, hogy mindenképp térítenie kell majd. Vannak olyan módozatok is, ahol bizonyos életkor után már nem kell díjat befizetni, mégis járni fog a szolgáltatás.

Várakozási idő?
A legtöbb esetben nincs kezdetben egészségügyi nyilatkozat illetve egyéb orvosi vizsgálat, de az első 6 hónaptól 5 évig tartó időszakban a meglévő betegségekből következő halál esetet ki szokták zárni. Ilyenkor legtöbbször csak az addigi befizetéseket kapja vissza a megadott örökös (kedvezményezett). Ez igazságtalannak tűnhet, de a biztosítóknak, ha bevállalnának ilyen fedezetet, olyan mértékben nőne a kifizetési terhük, hogy jelentősen növelniük kellene a díjakat, így inkább kizárják a veszélyközösségből a már súlyosan betegeket, hogy a többiek alacsonyabb díjat kaphassanak.

Mégis mennyire alacsony az a díj?
Ezt leginkább a biztosított kora és a biztosítási összeg (amit kifizet a biztosító halál esetén a megjelölt hátramaradottaknak) befolyásolja, minél idősebb valaki, annál magasabb díjat fog kapni. Számít az is, hogy élete végéig (85 év után általában semmiképp sem kell díjat fizetni) vállalja a rendszeres befizetéseket, vagy csak egy előre meghatározott korig.

De ez már a következő poszt témája lesz, ahol konkrét példákkal nézzük meg, hogy milyen díjért mekkora biztosítási összeg vásárolható az egyes biztosítóktól.

További információkért keressen minket bizalommal, állunk rendelkezésére!