Kőrös-Blank Kft. | Nálunk a Biztosító társaságok versenyeznek Önért! Ügyfélszolgálat: +36 78 514-083
Belépés

Blog

KGFB évfordulós váltási kisokos
KGFB évfordulós váltási kisokos

Sajnos legtöbben nem ismerik a pontos szabályait az évfordulós KGFB váltásnak, ami nem is csoda, mivel ezt a KRESSZEN nem tanítják, így viszont könnyen több tízezer forintja bánhatja az autósnak, ha nem jár maga utána. Az alábbi cikk ebben nyújt segítséget, összeszedtük egy helyen azon információkat, amiket feltétlenül tudnia kellene minden váltani szándékozónak.

Hogyan működik a rendszer jelenleg?
Pár évvel ezelőtt még egészen könnyű dolga volt az autósoknak. Amíg 2010.01.01-el be nem vezették az új rendszert, minden jármű január 1-el fordult, és az évforduló előtt legalább 30 nappal kellett jelezni a váltási szándékot a biztosító felé, így novemberben volt egy nagy kampány, minden autós halhatta a TV-ből, újságokból, ismerőseitől, hogy novemberben kell váltani, így könnyű helyzetben voltak.

Azóta viszont az évforduló mindig a szerződéskötés napjához kötődik. Vagyis, ha valaki azóta pl. vett autót, vagy forgalomba vissszahelyezett egyet, vagy évközben közös megegyezéssel tudott váltani (pl. Astra csőd során), akkor már nem igaz rá, hogy január 1 lenne az évfordulója. Jelenleg a forgalomban levő járműveknek kevesebb, mint 30%-a az, ami még január 1-el fordul. Tehát még mindig november hónapban van a legtöbb évfordulós váltás, és emiatt még mindig sokan ekkor kampányolnak, de  minden 10 autósból átlag 7-nél ez már nem lesz igaz.

Tehát mikor kell váltani?
A fő szabály, hogy évforduló előtt minimum 30 nappal jelezni kell a felmondást, viszont a biztosítóknak 60 nappal előre kell vállalniuk a díjaikat. Vagyis az átkötési ablak évforduló előtt 30-60. napig terjed (pl. ha az évforduló október 10, akkor szeptember 10 előtt be kell érnie a felmondási levélnek a biztosítóhoz). Érdemes a felmondáskor megkötni az új szerződést, hogy nehogy elmaradjon, mert a legrosszabb eshetőség, ha fedezetlenségi időszakba kerül a jármű.

Az évfordulót pedig  biztosítótól kapott bármely értesítőből meg lehet nézni. Érdemes egyébként felírni a naptárba az időpontot (pl. évforduló -50 nap), mert habár a biztosítóknak kötelességük évforduló előtt 45 nappal kiküldeni az indexértesítő levelet a jövő évi, általuk ajánlott díjról, ha ezt elkeveri a posta, vagy "spam" mappába teszi a levelezőrendszer, az már az ügyfél felelőssége, nem a biztosítóé. Nekik csak a feladás tényét kell tudniuk bizonyítani, nem az ügyfél általi átvételt!

Továbbá még kiemelnénk, hogy érdemes minden évben elvégezni a tarifálást, mert gyakran csinálják azt a biztosítók, hogy egy bizonyos kategóriában kedvező díjjal összegyűjtenek sok ügyfelet, majd a következő években akár 50-100%-al drágább díjat ajánlanak ki, és ha valaki kicsúszik a fent említett 30 napból, akkor beszorul 1 évre akár dupla díjon, több tízezer forint veszteséggel az adott szerződésbe.

Rendben, de hogyan ellenőrizhetem a díjam a váltáshoz?
Kollégáink pár perc alatt el tudják végezni az évfordulós ellenőrzést és váltást árgaranciát vállalva, akár akkor is, ha az előzményt nem ők kötötték, hanem pl. egy autókereskedő, vagy egy adott biztosító ügynöke. Ha nincs Önnél az index levele, az sem gond, akkor is meg tudjuk nézni az index díját, így Önnek minden információja meglesz arról, hogy érdemes-e váltania.

Önhöz legközelebbi kollégáinkat legkönyebben irodakeresőnk segítségével találhatja meg. Keressen minket bizalommal!